Sizlere daha iyi silah kullanma ve atış tekniklerinizi geliştirmeniz için bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğim. Öncelikle burada verilen tavsiye ve öneriler profesyonel atıcılar ve profesyonel silah kullanıcıları için basit gelebilir konunun asıl hedef kitlesi atıcılık ve silah kullanma işine yeni başlayacak arkadaşlardır. Tabi profesyonel atıcılar ve silah kullanıcıları da konuya yorum yaparak varsa atladığımız öneri ve tavsiyelerde bulunabilirler. Her silahseverin hayalidir eline bir tabanca yada tüfek alıp her attığını vurmak, çevresindeki insanların ve rakiplerinin ilgi odağı olmak. Ama eline soğuk metali alınca bu işin o kadar kolay olmayacağı anlaşılıyor. Gerek ağırlığı, gerek silahı eline alınca oluşan psikolojik durum, gerek diğer faktörlerden dolayı daha başlamadan pes eden birçok insana şahit olduk. Peki bunları önlemek için ne yapmak gerekiyor? İyi silah kullanmak için yapmamız gereken temel faktörler nelerdir?
1) Psikolojik Olarak Kendinizi Hazırlayın
Bu muydu anlatacağın maddeler dediğinizi duyar gibiyim ancak bu işin ustaları şunu iyi bilir “her şey zihninizde biter.” Psikolojik hazırlık için şunları yapmanızda faydalı olacaktır.
A) Silah Kullanacağınızı Kabul Edin
Bazı yanlış bilgilerde silah kullanırken ürkmemek, titrememek için başka şeyler düşünün, son ana kadar başka şeylerle aklınızı, zihninizi meşgul edin gibi açıklamalar yapıyor ancak birçok usta nişancı ve atıcıya göre bu yanlış bir öneri. Yapmanız gereken silah kullanacağınızı, silahı ateşlerken yüksek bir ses çıkacağını, tüfek, tabanca artık hangi silahı ve modeli kullanıyorsanız geri tepme yapacağını düşünün ve kendinizi hazırlayın.
B) Silahı Elinize Alın, Silahınızı Tanıyın
Bir poligona gitmeden önce veya ormana, dağa, tepeye herhangi bir alana av yapmak için gitmeden önce silahınızı elinize alın ve onu tanıyın. Çok usta bir silah kullanıcısı da olsanız, daha yolun başında bir avcı da olsanız bunu kendinize bir alışkanlık haline getirin. Kendinize uygun boş bir alanda mermisiz, fişeksiz bir şekilde atış pozisyonları ve tutuş şeklinizin provasını yapıp kendinize olan güveninizi arttırabilirsiniz. Tabi bunları yaparken emniyet kurallarını ihmal etmeyin.
2) Spor Yapmak Silah Kullanımı İçin Bir Avantajdır
Silah kullanımında psikolojik hazırlığı yukarıda anlattım. Şimdi geldik fiziksel hazırlık kısmına. Herkesin bildiği gibi spor yapmanın her konuda bir artısı vardır. Eğer iyi bir silah kullanıcısı olmak istiyorsanız spor yapmanızı tavsiye ederim. Spor olarak illaki ağırlık kaldırma, vücut geliştirme, gibi kas geliştirmeye yönelik sporlar yaparken koşu, bisiklet sürme gibi sporlar yaparak nefesinizi daha iyi kullanmanızı da sağlayabilirsiniz. Hiçbirini yapmazsanız şınav,mekik gibi hiçbir masrafsız ve evde kolaylıkla yapabileceğiniz egzersizleri yaparak bile kendinize katkı sağlayabilirsiniz.
3) Duruş Pozisyonunuzu Ayarlayın
Atışınızı etkileyen bir diğer faktör ise duruşunuzdur. Yeni başlayacaklar için başlarda garip gelse de tecrübeli atıcılar ve askerliğini yapıp silah eğitimi alanlar atış anında duruş pozisyonlarının ne kadar önemli olduğunu gayet iyi bilir. Pozisyon olarak ayaktayken genel olarak bacakları hafif yan tarafa açıp, vücudunuzun üst kısmını dik bir şekilde çok az önce eğerek ve sağ ayağınızı geriye alarak denge sağlayabileceğiniz atış pozisyonu önerilir (eğer solaksanız aynı pozisyonda sol ayağınızı geriye alın.) Çeşitli atış pozisyonlarının internetten fotoğraf ve videolarınızı bakarak daha net anlayabilirsiniz.
4) İrkilmeyi ve Korkmayı Önleyin
Yukarıda “Silah Kullanacağınızı Kabul Edin” başlığında değinmiştik. Atış öncesi her ne kadar kendinizi hazırlasanız da atış anında irkilmeler ve korkmalardan dolayı hedefi istediğiniz yerden vuramayabilirsiniz. Bu irkilme ve korkmaların sebebi acemiliğe ve korkuya dayanır. İstemeden veya farkında olmadan “silah patlayacak, geri tepecek” gibi zihinsel dürtüler yüzünden acemi nişancılarda sıklıkla görülür. Bunu yenmek için ise öncelikle bol bol atış yaparak kendinizi silahın sesine ve geri tepmesine alıştırmanız, kulak aşinalığı ve el alışkanlığı kazanmanız gerekir. Atış yaparken de kendinizi silahın patlamasına değil gez ve arpacığa odaklayıp yavaş bir şekilde tetik ezmeniz gerekir.
5 Tetik Ezme Sanatı
Yukarda saydığım unsurları tek tek yaptıysanız belki de işin en önemli kısmına geldik “tetik ezme” veya “tetik çekme” meselesi. Atış esnasında gez ve arpacığı hedefe ayarlayıp konsantre olduktan ve nefes kontrolümüzü yaptıktan sonra tetiği yavaşça çekmeniz gerekiyor. Fakat bu basit gibi görünen işlemin bile olmazsa olmaz kuralları var. Öncelikle baş parmağınızı tetik korkuluğundan içeri rastgele sokup parmağınızın herhangi bir bölümüyle ateş etmeyeceksiniz. Baş parmağınızın birinci boğumunun etli kısmı en ideal atış için önerilen kısımdır. Yani baş parmağın birinci boğumunun tam ortalarına denk gelen kısım diyebiliriz. Bu bölge ile silahınızın tetiğini yavaşça ezin ve merminizi hedefle buluşturun. (İstek gelmesi halinde tetik çekme olayını ayrı bir başlıkta detaylıca inceleyebiliriz)
|
Tetik ezmeyi fotoğraftaki gibi yapmanızı öneririm |